keskiviikko 15. marraskuuta 2017

Sijoitusstrategia


Sijoitusstrategian tärkeyttä ei voi liikaa korostaa. Strategia antaa sijoitustoiminnalle tietyn säännönmukaisuuden ja tätä kautta sijoituspäätökset tukeutuvat aikaisemmin laadittuun suunnitelmaan. Ilman strategiaa sijoittaminen voi pahimmillaan olla sattumanvaraista poimintaa jossa tunteilla on liian suuri merkitys. Toki tämäkään tapa sijoittaa ei välttämättä ole huono, sillä onhan pörssit keskimäärin tuottaneet hyvin. Indeksin voittamisessa tämän tapainen sijoittaminen ei tule kuitenkaan onnistumaan.

Strategiani ennen


Aikaisemmin minulla oli tarkoituksena sijoittaa kasvuyhtiöihin, ja tätä kautta sijoittaa ns. tulevaisuuden osinkoihin. Strategiana tämä ei tietenkään ole huono, mutta siinä on muutamia heikkouksia. Kasvuyhtiöhin sijoittamisessa usein salkkuun päätyy korkean p/e luvun osakkeita, koska tulevaisuuden kasvunäkymät on tehokkaiden markkinoiden ansiosta hinnoiteltu jo etukäteen vahvasti kurssiin. Ääriesimerkkinä Amazon, jonka p/e huitelee kahdensadan paremmalla puolella (S&P 500 indeksin p/e reilu 22).

Tämän tyylisessä sijoittamisessa on tietty riski, sillä korkean p/e & p/b luvun omaavat yhtiöt saattavat huonojen uutisten tai tuloksien myötä tulla alas huomattavasti rajummin kuin jo valmiiksi maltillisella arvostuksella olevat yhtiöt. Riski on siis suurempi, mutta onnistuineilla valinnoilla voitot voivat niin ikään olla suuremmat. 

Strategiani nyt


Olen kuluneen vuoden aikana lukenut huomattavan määrän sijoituskirjallisuutta. Opiskellessani olen useasti törmännyt sijoitusguruun nimeltä Warren Buffett. Kyseinen herra on äärimmäisen mielenkiintoinen henkilö sijoittamisesta kiinnostuneelle. Toki kaikki sijoittamisesta vähänkään kiinnostuneet ovat varmasti jo törmänneet kyseiseen henkilöön aiemminkin.

Viimeisen kolmen kuukauden aikana olen kolunnut tiedonjanoissani todennäköisesti joka ikisen artikkelin ja haastattelun läpi mitä kyseisestä herrasta internetin syövereistä löytyy. Viimeisimpänä tilasin Englannin kielisen kirjan "The Intelligent investor", jota Warren Buffet kehuu yhdeksi parhaista sijoituskirjoista mitä on koskaan kirjoitettu. Kirjan on kirjoittanut Buffetin oma esikuva, Benjamin Graham.

Bisnes-sijoittaminen strategiana

Buffetiin tutustuessa olen kiinnostunut todella paljon hänen älykkäästä sijoitusstrategiastaan, jota kutstuaan ns. "Bisnes-sijoittamiseksi". Buffet myös kertoo kuinka hän ajatteli jo nuoruusvuosinaan ostaessaan vain satoja osakkeita yhtiöstä, että hän ostaisi koko yhtiön. Tämä kiteyttääkin bisnessijoittamisen erinomaisesti. 

Eniten Buffetin sijoitusstrategiasta mieleeni jäi, kun hän haastattelussa mainitsi yhtiöiden olevan kuin linnoja joita ympäröi jokin este, joka estää vastustajien hyökkäyksiltä. Tämmöinen "este" voi olla vahva kilpailuetu kuten brändi, joka erottaa yhtiön kilpailijoistaan. Pitkäjänteisesti sijoittavien kannattaisi aina pohtia yhtiöiden kilpailuetuja, koska pitkässä juoksussa juuri nämä tekijät kantavat yhtiöitä vaikeina aikoina. Esimerkkinä Coca-Cola, joka onkin yksi Buffettin pitkäaikaisimmista sijoituksista.

Aloittelevien sijoittajien virheet

Mielestäni liian moni sijoittaja sijoittaa liian lyhyellä horisontilla, ja juuri tähän samaan harhaan olen sortunut itsekin. Buffet puhuu tästäkin asiasta mainitessaan, että hän pyrkii ostamaan yhtiöitä sillä periaattella, että niitä ei tarvitsisi myydä koskaan. Tämä olisi hyvä aina pitää mielessä. Tällöin tulee aina mietittyä isoakuvaa yhtiöstä, ja voi mielessään esittää itselleen kysymyksen: Uskonko tämän yhtiön voivan hyvin vielä 50 tai 80 vuoden päästäkin? 

Loppukaneettina todettakoon, että olen hiljalleen pyrkinyt lisäämään salkkuni käteispainoa, joka on tällä hetkellä aika tapissa ja odottelen hyvien ostopaikkojen löytymistä laatuyhtiöihin. Ohi mennen todettakoon, että näin on tehnyt myös Buffetin luotsaama Berkshire Hathaway, joka on kasvattanut käteispainoaan huomattavasti. Tämän havainnon merkitystä korostaa entisestään se, että Buffet on itse todennut "vihaavansa käteistä" ja kuinka "käteinen on ainut tapa hävitä rahaa".






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti