Sijoitusstrategia

Sijoitus-strategiani on vaihtunut vuosien mittaan kuten useilla uusilla sijoittajilla. Nykyään tietämyksen ja kiinnostuksen kohteiden myötä strategiaksi on valikoitunut laadukkaisiin osinkoa kasvattaviin yhtiöihin sijoittaminen. Tavoitteena on saada kasvavaa osinkovirtaa ja tavoitella mukavaa lisätuloa palkkatulojen oheen.

Alla listattu tärkeimmät sijoituskriteerit. Kaikkien kriteerien ei tarvitse täyttyä jokaisen kohteen osalta, mutta suurimman osan tulee täyttyä. Etenkin kannattavuuskriteerien osalta en jousta, ellen näe todella räikeää aliarvostusta ja yhtiön toimialalla alhaisemmat kannattavuusluvut ovat hyväksyttäviä. 

Sijoituskriteerini ovat seuraavat:
  1. Yhtiön tulee olla kannattava. Viimeisen 5 vuoden keskiarvolla ROE, ROA ja ROIC tulee olla olla seuraavanlaiset: ROE > 15%, ROA > 5% ja ROIC > 10%. 
  2. Kannattavuuteen liittyy myös toinen kriteerini. Net margin % tulee olla viimeisen 5 vuoden ajalta yli 10%. 
  3. Osingon jako suhteen tulee olla alle 70%. Haluan osingonjaon olevan terveellä pohjalla.
  4. Osinkoa on tullut kasvattaa edeltävänä 5 vuotena.
  5. Osakkeiden lukumäärä pysynyt samana tai pienentynyt. Haluan ettei omistukseni laimene osakkeiden liikkelle laskussa. Takaisinostot näen positiivisena jos siihen on kassavirtaa, eikä järkeviä investointikohteita ole. 
  6. Velkaisuus. Taseen on oltava hyvässä kunnossa, ja mitä lähempänä yhtiö on nettovelattomuutta, sen parempi. Velka on kuitenkin ok, jos se on toimialalle normaalia. Tällöin kuitenkin tutkin interest coveragea, jonka on oltava hyvällä tasolla.
  7. Arvostuksen tulee olla vähintään neutraali. 
  8. Kilpailuedut. Haluan, että yhtiöllä on jotain merkittäviä kilpailuetuja. Kilpailuedut ovat tärkeitä pitkäjänteisessä osinkosijoittamisessa.
  9. Ajatusleikki: mikä yhtiön tilanne on 20 vuoden päästä?
  10. Ajatusleikki: mikäli pörssi olisi kiinni seuraavat 10 vuotta, ostaisinko yhtiötä silti tyytyväisenä?

Näillä kriteereillä salkkuuni on valikoitunut tällä hetkellä (16.8.2023) seuraavat osakkeet:
1. Admicom Oyj
2. Sampo Group
3. Svenska Handelsbanken
4. Kesko Oyj
5. Valmet Oyj
6. Harvia Oyj
7. 3M Company
8. Skyworks Solutions

Päivitetty: 16.8.2023

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti