keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Automatisoidun Salkun Seurannan Luominen

Kuva
Tässä olisi yksinkertaistettu ja step-by-step ohje omien osakkeiden seurantaan tarkoitetun excel taulukon luomiseen. Tämä ohje perustuu Google Sheets nimiseen taulukkolaskentaohjelmaan. Tämä on täysin ilmainen sovellus Googlelta. Toki vastaavanlaisen portfolion pystyy tekemään muillakin excel-ohjelmilla, mutta toteutus voi olla hieman erilainen kuin tässä ohjeessa.

Ohje on tarkoitettu pääasiassa täysin kokemattomille taulukkolaskentaohjelmien käyttäjälle, mutta myös hieman kokeneemmillekkin.


1. Taulukon luominen

Taulukon suuruuden määrität itse tarpeidesi mukaan. Kuvassa näkyvä taulukko on 5x11, joka sopii viiden eri osakkeen seurantaan. Ainoat sarakkeet mitkä sinun täytyy itse määrittää, ovat A->D. Kaikki muut pystytään automatisoimaan Google Financen ja eri laskutoimitusten kautta.2. Koodit automaattisesti päivittyviin sarakkeisiin

HUOM: Alla näkyvät koodit syötetään vain Siilin riville (A2->K2), josta koodin voi vetää Fortumin riville (A5->K5) asti jolloinka Google Sheets päivittää koodin automaattisesti joka riville!!!

1.Koodi kohtaan Kpl hinta nyt €: "=googlefinance(B2; "price")"
Ensimmäiseksi täytyy määrittää koodi kohtaan kpl hinta nyt. Koodi on ensimmäiselle riville "=googlefinance(B2; "price")". Tämä tarkoittaa, että se etsii Siilin (koodi: SIILI) hinnan Google Financesta ja päivittää sen sarakkeelle automaattisesti. Kohta B2 lisätään koodiin, koska kohdassa B2 löytyy Siilin tunnus, jonka avulla hinta löydetään. Seuraavalle eli Elisalle koodi on muuten sama, mutta sarake kohta on B3.

2. Koodi kohtaan "52 viikon matalin": "=googlefinance(B2; "low52")"

3. Koodi kohtaan ">52 viikon matalin": "=((E2-F2)/F2)"
-> Loput taulukon koodeista tulee pelkistä plus, kerto ja jakolaskuista, koska jäljellä oleviin kohtiin lasketaan pelkästään prosentteja ja hintojen erotuksia/summia.

4. Koodi kohtaan "Ostohinta €": "=(C2*D2)"
-> Osakkeiden määrä * kappale hinta osaketta ostaessa

5. Koodi kohtaan "Hinta nyt €": "=(C2*E2)"
-> Osakkeiden määrä * osakkeiden hinta nyt

6. Koodi kohtaan "Tuotto/tappio €": "=(I2-H2)"
-> Hinta nyt - Hinta ostaessa

7. Koodi kohtaan "Tuotto/tappio %": "=(J2/H2)"
-> Tuotto tai tappio / Ostohinnalla

3. Hienosäätö & Hifistely

Tässä vaiheessa kaikki oleellinen työ on tehtynä. Nyt sinun on helppo seurata osakkeidesi kehitystä. Ainut mitä sinun täytyy tehdä, on avata taulukkosi ja näet heti päivitetyn tilanteen salkustasi. Helppoa eikö totta? Nyt voit seurata helposti eri välittäjien kautta ostettujen osakkeiden kehitystä samasta paikasta.

Jos haluat, voit vielä tehdä yhden rivin yhteenvetoa varten. Koodit sarakkeisiin on pelkkiä yksinkertaisia laskutoimituksia, jotka tähän asti oppimasi perusteella osaat varmasti jo tehdä  itse.

Alla esimerkki viimeistellystä salkun seurannasta:


Toivottavasti tekemästäni yksinkertaistetusta ohjeesta oli hyötyä mahdollisimman monelle. Mikäli taulukkolaskentaohjelmia hallitsee enemmän, melkeinpä vain taivas on rajana mahdollisuuksille. Jos jokin asia jäi askarruttamaan, kysy ihmeessä apua. Pyrin vastaamaan mahdollisimman pian.

Sinua saattaa kiinnostaa myös
-> Kirjoitukseni Google Sheetsillä toteutetusta osakkeidenvertailu ohjelmasta.
2 kommenttia:

 1. Tässä jotain lisävinkkejä, mitä saatat tarvita jatkossa. Ainakin tuo eka tulee heti vastaan, jos osake treidaa muulla valuutalla kuin eurolla.
  Valuuttakurssifunktio on siis GOOGLEFINANCE("CURRENCY:USDEUR")

  Alla olevat siten, että tikkeri on solussa A2:

  P/B saa kaavalla
  INDEX(IMPORTHTML("https://finance.yahoo.com/q/ks?s="&A2&"+Key+Statistics", "table", 11),7,2)

  P/S saa kaavalla
  INDEX(IMPORTHTML("https://finance.yahoo.com/q/ks?s="&A2&"+Key+Statistics", "table", 11),6,2)

  Oman pääoman tuoton eli ROE:n saa kaavalla
  INDEX(IMPORTHTML("https://finance.yahoo.com/q/ks?s="&A2&"+Key+Statistics", "table", 18),3,2)

  Osingon per osake saa kaavalla
  INDEX(IMPORTHTML("https://finance.yahoo.com/q/ks?s="&A2&"+Key+Statistics", "table", 32),2,2)

  Itselläni on nuo kaikki ja jotain muutakin käytössä. Niin ja noistahan voi johtaa kaiken laisia muita tunnuslukuja myös. Jos hakee hesan osakkeita, niin kantsii kattoa mitä tikkeriä yahoo käyttää. Se ei ole sama kuin, millä google finance toimii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon vinkeistä! Nuita kaavoja ei olekkaan tullut käytettyä.

   Poista