maanantai 18. joulukuuta 2017

Joululahja vinkit sijoittajalle


Vuosittainen kulutusjuhla, Joulu, on täällä taas. Ihmiset kuluttavat tolkuttomat määrät rahaa ja aikaa sopivien lahjakohteiden etsimiseen ja ostamiseen. Joulun aika on usein säästeliäälle ihmiselle se ainoa aika vuodesta kun kuluttaminen ei tuota tuskaa. Onhan joulu kuitenkin vain kerran vuodessa, ja on hyvä aika ajoin muistaa läheisiään ja tuttaviaan. Joulu on myös oiva aika rohkaista perheenjäseniä tai muita läheistään maailman järkevimpään harrastukseen mukaan, nimittäin sijoittamiseen!


Itse olisin toivonut, että minulle olisi joskus ostettu lahjaksi sijoittamiseen liittyvä kirja josta olisin mahdollisesti rohkaistunut sijoittamaan ja säästämään rahojani vielä aikaisemmin. Tästä syystä haluankin itse pyrkiä innostamaan jotakin tulevaa uutta sijoittajaa kirjalahjalla, joka kannustaisi mukavan harrastuksen pariin, joka joskus tulevaisuudessa tekee harrastajastaan vielä mahdollisesti varakkaankin!

Mielestäni paras sijoituskirja vasta-alkajalle voisi olla esimerkiksi jokin Jukka Oksaharjun tai Mika Hyttisen teoksista. Vasta-alkajalle kirja olisi hyvä olla mahdollisimman yksinkertainen ja laaja-alainen. Aloitteleva sijoittaja voi hyvin herkästi hämmentyä mikäli kirja käsittelee vain tietynlaista sijoitusstrategiaa kuten arvo-sijoittamista.

Alle olen koonnut omasta mielestäni lukemisen arvoisia kirjoja niin aloitelevalle sijoittajalle kuin hieman kokeneemmallekkin.

Kirjavinkit sijoittajalle


1. Sijoita kuin guru

Jukka Oksaharjun kirja, Sijoita kuin guru, käsittelee mielestäni hyvin eri sijoitusstrategioita ja merkittävien sijoittajien, kuten Benjamin Grahamin ja Warren Buffettin näkemyksiä markkinoista sovellettuna nykyaikaan. Tämä oli ensimmäinen varsinainen sijoituskirja jonka itse luin ja sitä voin kyllä suositella lämpimästi kaikille vasta-alkajille ja myös hieman kokeneemmillekkin sijoittajille.

Jukka Oksaharjun Sijoita kuin guru ja Laatuguru kirjat ovat mukavassa alennuksessa ainakin Adlibriksellä toistaiseksi, joten kannattaa olla nopea mikäli haluaa hyötyä tarjoushinnoista.

2. Laatuguru

Jatko-osa yllä mainitulle Sijoita kuin guru kirjalle. Tässä kirjassa pureudutaan syvemmälle laatusijoittamiseen, jonka mukaan ostetaan hyvää yhtiötä kohtuu hintaan. Tähän strategiaan vahvasti uskoo itse kirjoittaja Jukka Oksaharju.

3. Miten sijoitan pörssiosakkeisiin

Tämä Seppo Saarion kirjoittama kirja antaa aloittelevalle sijoittajalle ehkä parhaan ymmärryksen sijoittamisesta ja markkinoista mikäli mitään aiempaa ymmärrystä sijoittamisesta ei ole. Kirjasta kertoo sekin jotain, että se on kaikkien aikojen myydyin suomalainen sijoitusopas.

4. Vaurastu kuin Warren Buffett

Tämä Mika Hyttisen teos avaa suomenkielellä Warren Buffettin sijoitusstrategiaa, jota kutsutaan ns. bisnessijoittamiseksi. Itse olen innostunut pysyvästi juurikin Buffettin opeista, joten tämä kirja on ehdoton suositus kaikille sijoittajille ja etenkin niille, joita Buffettin opit bisnessijoittamisesta kiinnostaa.

5. The Intelligent Investor

Tätä sijoittajan raamattua ahmin itse tällä hetkellä. Kirjan kirjoittaja on Ben Graham, joka on suuri Warren Buffettin esikuva. Kirja on valitettavasti englannin kielinen, mutta ainakin näin lukioenglannilla olen pärjännyt suhteellisen hyvin kirjan parissa. 

Mainittakoon, että kyseinen kirja on äärimmäisen arvokas kaikille kokeneemmille sijoittajille joilla on englannin kieli hallussa. Itsekin vasta vajaa sata sivua lukeneena olen kokenut jo monia oivalluksia Grahamin opeista. Tämä kirja on kuitenkin suunnattu ehkä enemmän jo sijoittamisen perusteet ymmärtävälle.

Yllämainitusta listasta onnistuu varmasti poimimaan mukavan joululahjan niin vasta-alkajalle, kuin kokeneellekin sijoittajalle. 

Mukavaa joulun odotusta kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti