keskiviikko 1. heinäkuuta 2020

Mitä tarkoittaa lyhyeksimyynti ja "short squeeze"?


Shorttaus eli lyhyeksimyynti on hieman erilainen sijoittamisen muoto, jossa tarkoituksena on lyödä "vetoa" osaketta vastaan. Tällöin sijoittaja tekee voittoa osakekurssin laskiessa. Shorttaamiseen kuuluu kuitenkin oleellisesti enemmän riskejä. Tavallisessa sijoittamisessa voi hävitä vain sijoittamansa pääoman, koska osake voi laskea enintään 100%. Lyhyeksi myytäessä osake voi kuitenkin nousta yli 100%, jolloin tappiokin voi kasvaa teoriassa rajattomasti. Käytännössä kuitenkin stop-loss toiminnoilla tämä on estettävissä, mutta sekään ei aina auta jos likviditeetti katoaa. Tällöin voi koitua lyhyeksi myyjille suuria ongelmia, kuten myöhemmin Volkswagenin tapauksesta selviää. Tässä artikkelissa puhutaan lyhyeksi myynnistä sekä kuuluisasta short squeezesta, mikä tapahtui Volkswagenin osakkeelle lokakuussa 2008. 

Mikä tarkoittaa lyhyeksi myynti?

 Jotta short squeeze ilmiönä voidaan täysin ymmärtää, täytyy ensin käydä läpi mitä lyhyeksi myynti on. Lyhyeksi myynti tarkoittaa sitä, kun sijoittaja X ei usko yritykseen Y ja haluaa ikään kuin lyödä osaketta vastaan vetoa. Useimmiten shorttaamista käytetään oman salkun suojelemiseen. Tätä tekee erityisesti hedge-fundit. Kun joku haluaa shortata, hän lainaa tämän yrityksen osakkeita ja myy ne välittömästi markkinoille. Tämän jälkeen shorttaaja jää odottamaan osakekurssin laskua, jolloin voi ostaa osakkeet halvemmalla takaisin ja palauttaa ne osakkeiden omistajalle. Tällöin lyhyeksi myyjä tienaa osakekurssin laskusta aiheutuvan erotuksen.

Esimerkki: Lyhyeksimyynti

Lainaan 100kpl Nokian osakkeita osakkeenomistajalta kurssin ollessa 10€. Myyn osakkeet välittömästi markkinalle ja saan niistä 1000€. Kurssi laskee seuraavien päivien aikana 8 euroon, jolloin ostan osakkeet takaisin palauttamista varten --> maksan osakkeista 800€. Palautan osakkeet omistajalleen, ja teen voittoa shorttaamisellani 1000€ - 800€ = 200€.


Mitä tarkoittaa short squeeze?

Short squeeze ilmiönä tarkoittaa sitä, kun osakekurssi nousee äkisti pakottaen shorttaajat ostamaan osakkeet takaisin kalliimmalla rajoittaakseen omaa tappiotaan. Tämä lyhyeksi myynti positioiden sulkeminen kasvattaa entisestään osakkeen kysyntää, mikä johtaa kurssin yltyvään nousuun. Edellä esitetyssä esimerkissä olisin esimerkiksi asettanut itselleni stop-loss tason 200€ tappioon. Tällöin olisin sulkenut short-positioni osakekurssin noustessa 12€. Tällöin myös moni muu lyhyeksi myyjä on saattanut asettaa stop-lossin saman suuruiseksi, jolloin me kaikki lyhyeksi myyjät suljemme positiomme nopeasti. Short position sulkeminen edellyttää osakkeiden takaisin ostoa, jolloin osakkeen kysyntä kasvaa ja lumipalloefektin tavoin nostaa hintaa entistä korkeammalle pakottaen yhä useammat lyhyeksi myyjät sulkemaan positionsa.

Short squeeze: Volkswagen 2008

Lokakuussa 2008 short squeeze nosti Volkswagenin osakkeen arvon noin 210€ yli 1000€ alle kahdessa päivässä tehden siitä hetkeksi maailman arvokkaimman yrityksen. Tämä tapahtui finanssikriisin keskellä, jolloin Volkswagen nähtiin potentiaalisena konkurssi yhtiönä. Tämä johti siihen, että Volkswagenia shortattiin todella paljon. 

Volkswagenin short squeeze. Kuva Tradingview.com


Mikä aiheutti short squeezen?

Lokakuun 26 päivä vuonna 2008 kilpaileva autovalmistaja Porsche ilmoitti, että heidän omistuksensa Volkswagenista oli kasvanut yli 74 prosenttiin. Samaan aikaan Volkswagenin osakkeista 12,8 prosenttia oli shortattuna. Tästä voidaan jo havaita, että kovin paljoa osakkeista ei ollut aktiivisessa kaupankäynnissä. Tässä ei kuitenkaan ollut kaikki, vaan oikeasti kaupankäynnissä olevien osakkeiden määrä oli paljon alhaisempi. Porsche oli lisännyt omistustaan Volkswagenissa ja aktiivisessa kaupankäynnissä oli vain noin 1 prosentti osakkeista. Näin ollen jopa melko matala 12,8 prosentin shorttauspositio olikin kääntynyt suureksi kysynnän ja tarjonnan epätasapainoksi. Shorttaajien täytyi välittömästi ostaa miljoonia osakkeita takaisin sulkeakseen positiot, mutta markkinoilla ei yksinkertaisesti ollut tarpeeksi osakkeita myynnissä! Tämä shorttaajien positioiden sulkemisesta johtunut osakkeen rakettimainen nousu nosti Volkswagenin hetkellisesti maailman arvokkaimmaksi yhtiöksi. Loppukaneettina todettakoon, että markkinat ovat aina tehokkaat, vai mitä?

Yhteenveto

Lyhyeksi myynti on sijoitustapa, josta kannattaa olla tietoinen. On esimerkiksi hyödyllistä seurata paljon shortattuja yhtiöitä ja miettiä miksi sitä osaketta kohtaan ollaan niin negatiivisia. Lähinnä kuitenkin lyhyeksi myyntiä voi suositella ammattisijoittajille sen riskisen luonteen vuoksi. Piensijoittajakin voi käyttää lyhyeksi myyntiä salkkunsa suojaukseen esim. Nordnetin bull/bear sertifikaateilla tai warranteilla. Näistä löydät lisätietoa Nordnetin sivuilta. Näillä tuottteilla ei koskaan häviä enempää kuin sijoitettua summaa ja ovat siten turvallisempi vaihtoehto esimerkiksi oman salkun suojaamiseen laskumarkkinassa. Itse en kuitenkaan suosittele keskiverto sijoittajalle mitään lyhyeksi myynti instrumenttejä. Yleensä näiden käyttöön liittyy ajatus markkinan ajoittamisesta, joka todistetusti on äärimmäisen vaikeaa ellei mahdotonta. 

Toivottavasti tästä artikkelista oli hyötyä jollekkin, joka ei vielä ollut tutustunut shorttaamiseen. Mukavaa kesän jatkoa lukijoille!


Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä artikkelit:

Tähdellä * merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden kautta ostetut tuotteet tai palvelut saattavat tuottaa minulle hieman mainostuloja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti