keskiviikko 16. elokuuta 2023

3M Company osakeanalyysi. Yhtiö jo naurettavan edullinen?

Kuva: Pixabay

Nyt on taas elämäntilanne semmoinen, että on hyvin aikaa jatkaa blogini parissa! Tulen päivittämään blogin välilehdet pian ja kertomaan lisää tulevissa postauksissa nykyisestä tilanteestani, sijoituksistani ja sijoitus-strategiastani! Tervetuloa takaisin seuraamaan sijoitusblogiani! 

Mutta sitten otsikon asiaan: Olen analyysissäni ottanut exceliin ylös 3M Companyn viimeisen 6 vuoden tilinpäätöstiedot, eli 2017 - 2022 ja analysoinyt näitä. Tässä postauksessa ei käydä niinkään yhtiön liiketoimintaa läpi, vaan keskitytään talousraporttien analysointiin. Arvon määritykseen käytetty DDM (Dividend discount modelia) sekä RIM:iä (Residual Income Modelia). 

Kannattavuus

Yhtiö on erittäin kannattava. EBIT margin keskiarvo ajanjaksolta 2017-2022 on 21,28 %, net income margin 16,08% ja NOPAT (net operating profit after taxes) margin 16,71%. Yhtiö takoo omaa pääomaansa kohti järkyttävää tulosta edelleen oman pääoman tuoton (ROE-%) ollessa keskiarvolta 44,78% ja pääoman tuotto (ROA-%) n 8,37%. ROE-% erinomaisella tasolla, ROA-%:n hieman laahatessa velkaisuudesta johtuen. Sijoitetun pääoman tuotto (ROIC-%) keskiarvolta 22,51%, joka erinomainen niin ikään. Sijoituksille saadaan yhä hyvää tuottoa yhtiön isosta koosta huolimatta. Tulevaisuudessa näihin lukuihin yltäminen ei ole kuitenkaan itsestäänselvää. 

Tase 

Yhtiön taseen loppusumma on 46 455 miljoonaa, oma pääoma 14 770 M€ ja velan määrä 31 685 M€. Korollista velkaa on 15 939 M€, käteistä 3 655 M€ jolloin nettovelkaa on 12 284 M€ joka on 83,17% omasta pääomasta. Equity ratio-% on 31,8%. Equity ratio pysynyt pitkään samalla tasolla. Tase on ihan kohtuullisessa kunnossa, eikä yhtiö ole mitenkään ylivelkainen toimiala huomioon ottaen.

 Kassavirta 


Yhtiön vapaa kassavirta tilikaudelta 2022 oli 3 842 M€. Osinkoja jaettiin 3 369 M€ ja omia osakkeita ostettiin takaisin 1 464 M€ edestä. Osinkotuotto vuoden 2022 lopun kurssilla oli 5,1 % ja "kokonaistuotto" jonka tykkään laskea, eli osingot + takaisinostot / market cap oli 7,3%. Takaisinostot on kuitenkin osingon kaltaista pääomanpalautusta, joten mielestäni mukava laskea myös tuollainen luku. Korkea osinko ja takaisinostot kertovat siitä, että yhtiön investointinäkymät ei ole parhaimmat, mutta nämä myös tukevat osakekurssia ja rajaavat downsidea. 


Kasvuluvut 

Yhtiön liikevaihto on kasvanut 2017 - 2022 välillä 1,7% vuodessa, joka on vähän. Yhtiö on erittäin iso joten kasvunäkymät ovat luonnollisesti heikot. Yhtiöllä on todennäköisesti edessä jonkinlaisia spin-offeja jossain vaiheessa. EPS kasvuvauhti ollut 5,1 % vuodessa ja osingon kasvuvauhti 5 %. Viimeiseinä kahtena vuotena osinkoa on kasvatettu vain minimaalisesti kasvun ollessa 2022 ja 2021 vain 0,7 %. Ymmärrettävää ottaen huomioon ettei ilman liikevaihdon kasvua tuloskaan voi ikuisesti kasvaa. Tämä hidastuva EPS:n ja osingon kasvuvauhti on kuitenkin otettu jo huomioon nykyisellä osakekurssilla. 

Arvon määritys

Sitten itse pihvin kimppuun. Olen määrittänyt 3M:n arvon kahdella eri menetelmällä: DDM (discounted dividends model) ja Residual Income Modelilla. Näistä jälkimmäinen oma lempparini, jota suosin DCF:n sijaan. En nyt eri menetelmiä tässä kirjoituksessa sen tarkemmin. Residual Income Modelissa olen laskenut pari eri skenaariota yhtiölle. Pessimistisen ja neutraalin. Cost of equity capital, jota käytetään tulevaisuuden kassavirtojen diskonttaamiseen, on 8,75 %. Tämä laskettu CAPM avulla. Voisi olla perusteltua käyttää vaikka kiinteää 10 % diskonttausprosenttia kaikille yhtiöille, mutta toistaiseksi olen laskenut CAPM avulla diskonttausprosentin.

Pessimistisessä skenaariossa oletan 2023 EPS:iksi konsensusennusteen mukaisesti 8,73 euroa. EPS vuonna 2022 oli 10,18 euroa. Pessimistisessä skenaariossa 2023 - 2026 EPS kasvu on 0%. Kuulit oikein, 0%. Terminaalikasvu on 1% joka alittaa jopa pitkän ajan inflaatiotavoitteen 2%. Osingon kasvuksi oletettu viimeisen kahden vuoden hidastunut kasvu joka on ollut 0,7%. Näillä parametreillä yhtiön arvoksi muodostuu 103,54 euroa (nyt 101,33 euroa). Jopa pessimistinen arvioni on alle nykyisen osakekurssin.

Normaalissa skenaariossa oletan saman 2023 EPS:in, mutta 2023 - 2026 kasvuksi 2% ja terminaalikasvuksi inflaatiotavoitteen verran 2% (eli käytännössä yhtiö kasvaisi vain inflaation verran terminaalissa). Näillä parametreillä yhtiön arvoksi muodostuu 118,83 euroa (nyt 101,33 euroa). Toisin sanoen yhtiöstä voi odottaa hyvää vuosittaista tuottoa rajatulla riskillä näinkin matalilla kasvuodotuksilla. 

Itse tykkään lähteä sijoittamisessa liikkeelle siitä, että arvioin downsiden. Tässä yhtiössä mielestäni downside on hyvin rajattu nykyisellä hinnalla. Lisäksi pääsee omistajaksi erittäin menestyksekkääseen ja laadukkaaseen yhtiöön, joka heikoista kasvunäkymistä huolimatta tarjoaa hyvää kannattavuutta ja vakautta. Näillä hinnoilla myös tuotto-odotus on hyvä. DDM mallilla yhtiön arvoksi muodostuisi 99,52 euroa (nyt 101,33 euroa). DDM mallissa oletettu myös vain 0,7% osingon kasvuvauhti joka on pessimistinen arvio. Tälläkin arviolla saadaan hyvin lähelle nykyistä osakekurssia vastaava käypäarvo. Diskonttaamiseen käytetty samaa cost of equity capitalia 8,75%. 

Omat toimet

Itse avasin position yhtiöön noin kuukausi sitten hintaan 102 $. Mikäli osakekurssi laskee 95 $ tietämille, alan kasvattamaan positiota. Tässä on oman arvioni mukaan erittäin pieni downside riski ja herkullinen tuotto tarjolla vaatimattomillakin kasvuodotuksilla. Mikäli yhtiö onnistuu päihittämään matalat odotukset, on myös kertoimissa hyvin nousuvaraa. Yhtiö myös täyttää kaikki sijoituskriteerini, josta aijon kertoa lisää tulevassa postauksessa. 

Kiitos lukemisesta ja anna ihmeessä kommentteja ja palautetta :)

Disclaimer: En ole sijoitusalan ammattilainen, ja analyysini perusteella ei tule tehdä sijoituksia. 

2 kommenttia:

  1. 3M:n alennusmyynnille on varsin painava syy: https://www.forbes.com/advisor/legal/product-liability/3m-earplug-lawsuit/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on toki yksi syy alennusmyynnin takana, mutta itse arvioin kuitenkin tuon pitkässä juoksussa melko pienenä negatiivisena ajurina. Yleensä tämmöiset kuitenkin pitkällä aikavälillä ovat pelkkää kohinaa. Nyt ilmeisesti on jonkinlainen diili saatu tuonkin asian tiimoilta tehtyä: https://edition.cnn.com/2023/08/29/business/3m-settlement-military-earplugs-lawsuits.

      Poista