lauantai 13. kesäkuuta 2020

Rahastot vai osakkeet? Kuluvertailu!Moni aloittava ja myös kokeneempikin sijoittaja saattaa pohtia rahastojen ja suorien osakeostojen välillä. Usein etenkin piensijoittajat harrastavat pääosin rahastosijoittamista esimerkiksi paljon puhuttuihin ETF-rahastoihin. Syynä tähän on usein joko rajallinen ajankäytön mahdollisuus tai ymmärtämättömyys yksittäisistä yrityksistä. Kolmas syy on usein korkeat kaupankäyntipalkkiot pienillä summilla kauppaa käydessä. Nykyään kuitenkin yhä useampi kotimainen välittäjä tarjoaa 1% kulukattoa osakeostoille, joka lisää innostusta osakesijoittamiseen. Molemmissa sijoitusmuodoissa on hyvät puolensa, mutta kumpi juuri sinun kannattaisi valita?


Rahastosijoittaminen


Rahastosijoittamisen ehdottomasti paras hyöty on suuren hajautuksen saaminen jo pienillä pääomilla, sillä rahastojen avulla pystyt hajauttamaan jo pienet kertaostokset maantieteellisesti sekä toimialojen välillä. Tämä vähentää osakesalkkusi riskiä huomattavasti. Suorilla osakeostoilla olisi hyvä pystyä ostamaan vähintään 10 yritystä salkkuun, jotta saadaan epäsystemaattinen riski eliminoitua. 


Rahastosijoittamisen haittapuolena on usein kulut, jotka voi nousta jopa yli prosentin. Muodissa on nykyään ETF-rahastot, joiden kulut on usein hyvin matalat. Suomalaisten suosima välittäjä Nordnet* kuitenkin lisäsi ETF kuukausisäästämiseen 2,5€ kulun, joka käytännössä pakottaa sijoittamaan vähintään 250€ kuukaudessa, jotta kulusuhde pysyy maltillisena. 


Osakesijoittaminen


Osakesijoittaminen sopii ihmiselle, jolla on kiinnostus osakemarkkinoita kohtaan sekä aikaa investoitavana yksittäisten yritysten tutkimiseen. Suorat osakeostot on yleensä olleet vain unelma piensijoittajille, mutta nykyään esimerkiksi Osuuspankki ja Nordea tarjoaa 1% kulukattoa osakeostoille (OP:lla vain omistaja-asiakkaille). Tämän myötä myös pienet kertasijoitukset osakkeisiin on hyvä vaihtoehto piensijoittajille. 


Kuluvertailu: Osakkeet vai rahastot?


Seuraavaksi näytän pienen kuluvertailun, jonka avulla pystytään nopeasti havannoimaan mistä rahastojen, sekä suorien osakeostojen kulut syntyvät ja kuinka paljon ne eroavat toisistaan. Vertailu on yksinkertaistettu, jotta laskutoimitus pysyy yksinkertaisena ja ymmärrettävänä. Vertailusta huomaat tärkeän eron 1% toimeksiantokulun ja 1% hallinnointipalkkion kanssa. Yhden prosentin hallinnointipalkkio rahastossa on pitkällä aikavälillä suurempi kulu kuin yhden prosentin välityspalkkio osakkeissa. Yksinkertaistuksen vuoksi sijoitusaika 5 vuotta, ja vuosittain sijoitetaan kerran 1000€ kertasumma.


Vertailtavat kohteet


OPn tai Nordean suorat osakeostot 1% / toimeksianto ja Rahasto Y jonka hallinnointipalkkio on 1%.


Rahaston kulut kasvavat pääoman kasvaessa, vaikka vuosittainen sijoitus pysyy samana.

Yhteenveto 

Kuten tästä huomataan, rahaston kulut kasvaa pääoman kasvaessa, kun taas suorissa osakeostoissa kulut pysyvät kiinteinä sijoitussumman pysyessä vakiona. Tällä on vaikutusta pitkän aikavälin kehityksessä. Esimerkissä ei ole otettu huomioon mahdollisia rahastojen osto/myyntipalkkioita tai osakkeiden säilytyspalkkioita.


Kaikki yllämainittu ja moni muu seikka kannattaa muistaa käydä läpi ennen oman sijoitustrategian laatimista ja sijoittamisen aloittamista. Sijoittaminen on helppoa, kun muistaa laatia omalle toiminnalle tietyt raamit ja pysyä niiden sisällä. Tärkeää on myös ymmärtää eri sijoitustuotteiden kulut ja millä tavoin ne vaikuttaa pitkällä aikavälillä sijoitustuottoihin.


Mikäli olet aloitteleva sijoittaja, suosittelen lukemaan tämän kirjoittamani artikkelin eri sijoituskirjoista. Nämä kirjat antavat paljon lisää arvokasta tietoa sijoittamisesta ja auttavat uusia sijoittajia välttämään aloittelijoiden (ja kokeneempienkin) tekemiä virheitä!


*Säästä ja sijoita

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti