perjantai 27. maaliskuuta 2020

Mitä osakkeita korona-alesta?Koronavirus on aiheuttanut jo pitkään "ennustetun" pörssinousun päätökseen. Viime viikkoina pörsseissä on nähty paniikki myyntejä useina päivinä peräkkäin. Vaikuttaisi siltä, että myös markkina kuvitteli aluksi koronaviruksen olevan pelkkä flunssa, mutta Italian tilanteen jälkeen sijoittajatkin ymmärsivät tilanteen vakavuuden. Pörssit ovat tällä viikolla korjanneet nopealla aikataululla ylöspäin, mutta onko karhumarkkina ohi näin nopeasti vai onko kyseessä vain kuolleen kissan pomppu? Mitä osakkeita kannattaisi nyt ostaa, vai olisiko syytä odottaa vielä ennen ostojen aloittamista.

Lähes täysi salkun tyhjennys ensimmäisten korona uutisten jälkeen

Itselleni tuli kauhuskenaariot mieleen jo ensimmäisistä koronavirus uutisista lähtien. En ole ennustaja, mutta terve pessimismi sekä onnekkuus auttoi tällä kertaa onnistumaan ajoittamisessa kohtalaisesti. Myin kaikki rahastot sekä suurimman osan osakkeista alle 10% laskuun huipuista, johon olen suhteellisen tyytyväinen. Nyt olen pikkuhiljaa ruennut kasvattamaan osakepainoa ostamalla muun muassa Sampoa (26e), sekä Teliaa (3,2e). Sampo on laadukas yhtiö, joka 10 vuoden päästä on taatusti arvokkaampi kuin 26e osingot mukaan lukien. Tuotto-odotus on mielestäni todella hyvä kun puhutaan näin laadukkaasta firmasta. Telia taas on defensiivinen lisäys salkkuun, johon koronavirus ei tule vaikuttamaan kovinkaan paljoa. Kun myös tätä yhtiötä myytiin -25% helmikuun tasoilta, koin olevani pakotettu tekemään ensimmäisen oston yhtiöön. En usko, että näin defensiivisen yhtiö ottaa näin kovaa osumaa liiketoimintaan, kuin mitä markkinat odottavat.

Mitä osakkeita olen ostanut korona-alesta?


Kaksi pörssiromahdus ostosta on tehty, mutta vielä on kassaa runsaasti jäljellä. Seurannassa tällä hetkellä on yhtiöt: Huhtamäki, Wärtsilä, Finnair, Noho, Talenom, Admicom sekä Revenio.
Revenion liiketoiminta ei myöskään pitäisi ottaa kovin suurta osumaa koronaviruksesta. Myöskin viruksen vaikutus Revenion liiketoimintaan tulee olemaan vain lyhytaikainen. Inderesin Mikael Rautanen on myös maininnut, että Revenion pahin kilpaileva teknologia on levittänyt Wuhanissa koronaa, joten Revenio saattaa myös suhteellisesti vahvistua kriisin myötä. Näiden lisäksi saatan ostaa ensimmäistä kertaa sijoitusurani aikana konepajoja osakesalkkuuni. Konepajoista tutkan alla on tällä hetkellä Cargotec. Yritys hinnoitellaan tällä hetkellä 0,72 P/B luvulla ja 8,7 P/E luvulla vuoden 2020 Inderesin arvoimilla ennusteilla. Tukea kurssille antaa myös 5,5% osinkotuotto. Osakkeeseen on nykyisellään ladattu jo paljon negatiivisia odotuksia, ja mikäli koronavirus odotetusti on vain lyhytaikainen vaikutuksiltaan, on Cargotecin ostaminen salkkuun varmasti hyvän odotusarvon peliliike.

Finnair ja Noho Partners


Lyhyesti muista seurannassani olevista yhtiöistä haluaisin nostaa esille Finnairin ja Nohon. Finnairia seurasin pitkään, ja toivoin paljon suurempaa kurssiromahdusta kuin mitä todellisuudessa tapahtui. Finnairia olisin mielelläni ottanut salkkuuni paniikkihintaan, sillä yhtiötä tukee valtio, jonka intresseissä on estää Finnairin mahdollinen konkurssi, sillä yritys on osa Suomen huoltovarmuutta.

NoHo taas on yritys, joka ottaa todella pahaa osumaa viruksen, ja ennen kaikkea sen leviämistä estävien toimien seurauksena. NoHo eikä muutkaan ravintolat tule tietenkään saamaan samanlaisia tukipaketteja itselleen kuin esimerkiksi yllä mainittu Finnair. Osakkeen hinnoittelu on myös tämän mukainen. Jos oletetaan että Noho selviää tästä kriisistä, ja palaa takaisin vanhoille raiteilleen, hinnoitellaan osaketta tällä hetkellä vain noin 5 P/E luvulla! Tässä on ehdottomasti mielenkiintoinen yhtiö seurattavaksi. Ennen koronaahan yhtiö on kasvanut todella kannattavasti ja tehnyt vakuuttavaa tulosta markkinalla jossa monikaan ei uskonut sen olevan mahdollista.

Jäädään mielenkiinnolla seuraamaan miten virustilanne, sekä pörssit kehittyvät. Muistakaa pestä niitä käsiä, ja tilata Woltilla ruokaa paikallisilta yrittäjiltänne!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti