torstai 6. huhtikuuta 2017

TOP 3 Vinkit Aloitteleville Sijoittajille



Siitä alkaa olla nyt puoli vuotta kun harkitsin ensimmäisiä osake-ostojani. Silloin en tiennyt vielä kovin paljon sijoittamisesta ja yhtiöihin tutustumisesta, joten tuli tehtyä muutamia tyhmiä aloittelijan virheitä. Alussa salkkuni kävi melkein -20% tappiolla tyhmien päätösten takia. Tästä tuli kuitenkin opittua ja tappiot sain kuitattua hyvin nopeasti voitoksi. Mitä aloittelevan sijoittajan kannattaisi siis tietää, jotta turhilta rahan menetyksiltä välttyisi?


Riittävän suuret osake-ostot

Jokainen sijoittamisesta kiinnostunut tekee ensimmäiset osake-ostonsa jossain vaiheessa. Minulla tämä tapahtui noin muutaman vuoden rahasto-säästämisen jälkeen. Ensimmäisten osake-ostojen tekemisestä opein sen, että riittävän suuri kertaosto on tärkein edellytys voiton tekemiseksi. Pienillä summilla osakkeita ostaessa menee helposti useakin prosentti jo pelkkiin ostokuluihin. Myyntikuluista puhumattakaan. Tästä tuli opittua, että jatkossa pyrin pitämään kulujen osuuden osake-ostoissa alle prosentissa. Tämä kannattaa ottaa huomioon osake-ostoja suunnitellessa.

Mikäli sijoitusvarallisuus on vielä kovin pientä (kuten minulla) kannattaa pääasiassa keskittyä säästämään rahastoihin (kuten Nordnetin kuluttomiin superrahastoihin). Itselläni on tarkoitus pitää osake-ostojen suuruus jatkossa vähintään n. 1000€. Tällöin kulut eivät syö tuhottoman suurta osuutta tuotosta.

Tutustu yhtiöihin mihin sijoitat

Indeksin voittamiseksi on tärkeää tietää mihin sijoittaa. Yhtiön osakkeiden ostamista harkitessa on lähes välttämätöntä tutustua yhtiön toimintaan ja tunnuslukuihin. Tunnuslukujakin tutkiessa kannattaa tarkoin miettiä mitä arvoja painottaa. Itselleni tärkeimpiä tunnuslukuja on EPS:n kehittyminen, osingon kehittyminen, velkaantuneisuusaste ja osingonjako% tuloksesta. Minulle on myös tärkeää tutkia yhtiön kasvunäkymiä. Pyrin aina sijoittamaan yhtiöön missä näen potentiaalia kasvavaan tulokseen ja osinkoon.

Kun yhtiön taustat on tutkittu tarkasti, voi olla täysin huoletta mahdollisten kurssiheilahduksien aikana. Ei ole mitään syytä paniikkimyyntiin ellei yhtiön tuloksentekokyvyssä ole havaittu  huolta aiheuttavia seikkoja. Long story short: Do your research!

Hajauta!

Joka lähteestä saa nykyään kuulla hajauttamisen tärkeydestä, ja se alkaakin olla jo jossain määrin ärsyttävää. Hajautus mantran hokemisen takana piilee kuitenkin tärkeä fakta jota tukee myös tutkimukset: Hajautetut salkut kestävät suhdannevaihteluja parhaiten. Aloittelevana sijoittajana voi olla vaikeaa hajauttaa osakkeisiin, joten suosittelenkin hakemaan hajautusta rahastojen avulla. Tätä myös itse olen tehnyt, ja rahastojen oheen olen kerännyt myös muutamia ensimmäisiä osake-ostojani.

Rahastoja löytyy nykyään lähes mihin tarpeisiin vain. On rahastoja mitkä sijoittaa eri maantieteellisille alueille, eri toimialoille, ja jotkut rahastot sijoittavat jopa tiettyyn teemaan tukeutuen (esim. uusiutuvat energialähteet yms..).

Sijoittaessa tärkeintä on kuitenkin muistaa maltti. Äkkirikastumisista on turha haaveilla pitkäjänteisenä sijoittajana. Toki pikavoittojakin on mahdollista saada korkea riskisiä yhtiöitä ostaessa, mutta tätä en enää kutsuisi sijoittamiseksi vain pikemminkin uhkapelaamiseksi. Jokaisen kannattaa kuitenkin valita oma polkunsa miten sijoittajaurallaan edetä! Onnea vaurastumiseen!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti