maanantai 18. syyskuuta 2017

MacBook vai Windows kone?

MacBook vai Windows kone? · Nuoribisnesmies.blogspot.com
En ole koskaan omistanut läppäriä, joten nyt ajattelin olevan hyvä hetki hankkia semmoinen. Tähän asti olen pärjännyt pöytäkoneella, mutta opiskelun tueksi olisi hyvä ostaa läppäri. Windowsia koko elämäni käyttäneenä, ajattelin ostavani jonkun HP:n tai Acerin läppärin. Olen kuitenkin kuullut riittämiin hehkutusta Applen MacBookkien nopeasta käyttöjärjestelmästä, hyvästä näppäimistöstä ja uskomattomasta trackpadista. Nyt ajattelinkin ostaa läppärikseni MacBookin ja kokea itse väitteiden paikkaansa pitävyyden. Onhan ne todella ylihintaisia mutta mutta...

Olen katsellut sekä MacBook Airia, että MacBook Pro 13". Hintaa on molemmilla suolaiset yli 1000e joista vielä kalliimpi on jälkimmäinen "pro" versio. Windowsia aikaisemmin käyttäneenä tuntuu tyhmältä maksaa monta sataa euroa enemmän saadakseen specseiltään edes samantasoisen koneen windows-läppäreiden kanssa. Olen kuitenkin henkisesti valmistautunut tekemään kyseisen ryöstöltä tuntuvan ostoksen ihan vain kokeillakseni pitääkö Apple-käyttäjien hehkutus MacBookien hyvyydestä paikkaansa.

Eniten itseäni MacBookissa kiinnostaa laitteen pieni koko. Tarvitsisin mahdollisimman pienen, mutta tehokkaan läppärin, jota olisi helppo kuljettaa eri paikkoihin. Windowsin puolelta on hyvin haastava löytää yhtä ohuita ja kevyitä läppäreitä kuin MacBookit. Mikäli tällaisen yksilön löytää, on hintakin usein jo vähintään sama kuin Maceilla.

Nyt tarvitsisinkin lukijoilta apua! Jos sinulla on MacBook / Windows läppäri, niin kerro ihmeessä mielipiteesi asiaan. Kumpi kannattaisi ostaa perus surffailuun ja opiskelukäyttöön. Etenkin MacBookin pitkäaikaisemmilta käyttäjiltä olisi mukava kuulla, että onko laite pysynyt nopeana. Windows läppärit kun usein ovat hitaita jo muutaman kuukauden käytön jälkeen.

8 kommenttia:

 1. Yleisesti ottaen Windows koneet ovat parempia pelaamista varten. Jos käsittelet paljon esim. kuvia, niin Macit ovat parempia. Jos käytät tietokonetta vain perustoimintoihin (office, internet selaus), niin ei ole merkitystä kumman hankit (jos rahasta ei siis ole pulaa). Kuitenkin fakta on se, että saat paremman tietokoneen spekseiltään noin puolella macciin työntämälläsi rahalla.

  Jos kuitenkaan et aio hairahtaa ostamaan Maccia, niin suosittelisin perus Windows läppäriksi Asusta tai Lenovoa. Älä missään tapauksessa osta HP:n sekundatavaraa (työpaikallani aikaisemmin ollut pelkästään HPn kannettavia ja jokainen hajonnut/muuttunut täysin käyttökelvottomiksi kahdessa vuodessa). Nykyään suosimme(myös itsekin) pelkästään Lenovon kannettavia, joiden käyttöikä itsellä ollut vähintään 7 vuotta.

  Lisäksi oikealla tietokoneen ylläpidolla kannettavasi pysyy nopeana ainakin pari vuotta ja kohtuullisen nopeana useamman vuoden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedostan hyvin faktat Windowsin paremmasta hinta/laatu suhteesta, mutta on vain herännyt suuri kiinnostus antaa Macille mahdollisuus näyttää minkälaisesta laitteesta kyse. Suurin ja lähinnä ainoa syy miksi kallistun tällä hetkellä Macin suuntaan on se, että tekee kovasti mieli kokeilla OSX käyttöjärjestelmää. Näkeepähän ainakin onko ruoho vihreämpää aidan toisella puolella :D

   Lenovo on varmasti Winukka läppäreistä paras. Sen suuntaan varmaankin kallistun mikäli Macci jää ostamatta..

   Kiitos kommentista!

   Poista
 2. itse joskus 10v sitten olin samassa tilanteessa ja ostin macin, virhe! Älä vain lankea samaan. Jatkossakin kaikki oikeat hommat tulet tekemän pöytäkoneella ja vain matkalla puuhastelun läppärillä. Jo koneet eivät ole samanlaisella käyttöjärjestelmällä, niin et saa samoja ohjelmia koneille. Aina kun pitäisi tehdä jotain, niin oikea ohjelma on eri alustalla (käytännössä macille ei ole mitään saatavilla, paitsi jotain rajoitettuja kökkö versioita, poislukien normi office paketti)
  Vilkaiseppa käytettyjä yrityskoneita, ne on siivottuja, testattua ja halpoja
  https://www.vstore.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoinen sivu, kiitos vinkistä! Olen vain kovin skeptinen käytettyjä tietokoneita / muuta elektroniikkaa kohtaan (vain huonoja kokemuksia), joten taidan päätyä joka tapauksessa ostamaan kaupasta uuden.

   Kiitos kommentista!

   Poista
 3. Siirryin MacBookiin vuosi sitten. Varmasti olisin tullut Windowsillakin toimeen. Siirtymiseen vaikutti se kun olin jo ottanut iPhonen ja iPadin niin tuntui luonnolliselta kokeilla tietokoneessakin Applea. Tietokone oli kallis, mutta uskon sen kestävän vähän pidempään.

  VastaaPoista
 4. Mulla on 2011 hankittu Macbook Air käytössä ja ihan soiva peli edelleenkin! Tykkään käyttäjäystävällisyydestä. Työkoneena toki windowspohjaisia aina, mutta mieluummin hoidan kaiken mahdollisen macilla.

  VastaaPoista
 5. Saa puolella hinnalla joo ehkä kun tuijotetaan näyttistä ja prossua, mutta siinä tapauksessa winukkakoneen näyttö, trackpad ja akunkesto ovat ripulia ja käyttäjäkokemus paljon huonompi.

  VastaaPoista