torstai 5. lokakuuta 2017

Paras tapa säästää palkasta?

Paras tapa säästää palkasta? · Nuoribisnesmies.blogspot.com
Useasti kuulee ihmisten kertovan tyypillisen selityksen säästämättä jättämiseen: "Ei rahaa riitä laitettavaksi rahastoihin tai osakkeisiin." Kyseessä ei ole liian huonot ansiot, vaan ongelma on rahan käyttämisessä. Jokainen, niin hyvä kuin hieman huono tuloisempikin, pystyy säästämään rahaa oikeanlaisella tekniikalla. Minä käytän vain yhtä ja ainoaa tapaa säästää rahaa. Uskaltaisin väittää, että tätä tapaa käyttämällä aivan kuka vain pystyy säästämään rahaa palkastaan tai muista tulonlähteistään.
Olen harrastanut sijoittamista nyt reilun vuoden. Matkalla olen oppinut todella paljon sijoittamisesta ja säästämisestä. Olen kuitenkin nähdyt vasta pintaraapaisun sijoitusmaailmasta. Tähän mennessä tärkein oppini on kuitenkin ollut oikea säästämistekniikka. Tämä onkin sijoittamisen A ja O.

Pelko
Monet eivät uskalla sijoittaa rahojaan, koska epäilevät rahojen riittävän seuraavaan palkanmaksuun asti.  Ihminen kuitenkin usein toimii siten, että pyrkii tasapainoittamaan menojaan sen hetkisen tilinsaldon mukaan. Saatetaan esimerkiksi ajatella, että "Täytyy pitää huoli, että tilille jää ainakin 200e ennen seuraavaa palkkaa". Puhutaan ns. puskurista, jota lähes kaikki pitävät joko tarkoituksella tai alitajuntaisesti. 

Edelliseen havaintoon nojaten itse sijoitan aina palkkapäivänä tietyn prosenttimäärän palkasta suoraan Nordnetissa oleviin rahastoihin. Jätän usein salkkuun myös käteistä osakeostojen varalle. Tällä tavoin tilillä ei ole "ylimääräistä" rahaa jota tuhlata turhiin heräteostoksiin. Tällöin tulee usein säädeltyä menoja sen hetkisten käyttövarojen mukaan ja rahat riittävät aina seuraavaan palkkaan asti. 

Mielestäni ylivoimasesti toimivin tapa säästää onkin sijoittaa aina summa x heti pois silmistä ja mielestä. Tällöin edes jonkinlainen säästöprosentti on taattu kuukaudesta toiseen. Mikäli epäilet rahojen riittävän kuukauden loppuun, kannattaa aloittaa maltillisella säästösummalla. Tärkein vaihe on kuitenkin siirtää varoja heti palkkapäivänä pois käyttötililtä, jolloin tulee automaattisesti säädettyä kulutusta jäljelle jäävien varojen mukaan. 








2 kommenttia:

  1. Itse käytän täsmälleen samaa säästötekniikkaa kuin sinä ja samaa olen opettanut myös tutuille ja läheisille! :) Toimii varmasti, kunhan pitää näppinsä erossa säästetyistä rahoista!

    VastaaPoista