keskiviikko 18. lokakuuta 2017

Tuleeko pörssiromahdus?


Vastauksena otsikkoon: Kyllä, aivan taatusti tulee. Milloin? Siihen ei osaa sanoa kukaan varmaa vastausta. Median perusteella useat "sijoitusgurut" uskovat romahduksen olevan aivan lähellä. Entistä enemmän rahaa valuu pörssiin ja jopa ne kuuluisat taksikuskitkin antavat jo sijoitusvinkkejä. Kuplan merkkejä on ilmassa, sitä tuskin voi kieltää kukaan.


Edellinen pörssiromahdus


"Kriisit alkavat aina sieltä, minne emme katso" - Jim Rogers. Tämä kävi hyvin ilmi edellisessä pörssiromahduksessa, joka alkoi Islannista vuonna 2007. Tätä faktaa valitettavan harva nykyään edes enää muistaa. 

Edellinen pörssiromahdus alkoi kun Helsingin Pörssin indeksi liikkui hieman yli 10 000 pisteessä. Samoin 2001 IT-kuplan aikoihin oltiin niin ikään 10 000 pisteen tuntumassa. Tänä päivänä olemme juurikin tuon maagisen rajan tuntumassa.

Viime aikoina kasvanut sijoitusinnokkuus yhdistettynä korkeaan arvostustasoon ja pörssin indeksilukuun saa jokaisen rahojansa perään katsovan sijoittajan epäileväksi. Milloin romahtaa?

Suomalaisten lisääntynyt sijoittaminen


Suomalaisten sijoitusinto on kasvanut silmiinpistävän paljon viime aikoina. Itse en ole seurannut osakemarkkinoita ja talousuutisia aktiivisesti kuin vasta muutaman vuoden. Jo tuossa ajassa on saanut huomata selvän kasvun suomalaisten sijoittamisinnossa. Rovion listautumisantia mainostetaan joka puolella ja kahvipöytäkeskustelut täyttyvät sijoitusvinkeistä. Mikäli tätä tapahtuu Suomessa, voidaan olettaa että sama tilanne on myös muualla länsi-maissa.

Huolestuttavia merkkejä on ilmassa. Sitä tuskin voi kieltää kukaan. Joskus olen kuullut sanonnan, että "myy silloin, kun taksikuskisikin antaa sijoitusvinkkejä". Tällä hetkellä pitäisi siis seistä myyntinappulalla kaksin jaloin.

Korkotaso


Yksi huolestuttava seikka on myös pitkään jatkunut matalien korkojen aikakausi. Ihmiset ovat ottaneet halpaal ainaa ja vivuttaneet salkkujaan ja ostelleet asuntoja.  Alhaiset korkotasot ovat yksinkertaisesti kestämättömiä pitkällä aikavälillä.

Samantapaiset lähtökohdat olivat yksi laukaiseva tekijä edellisessä pörssiromahduksessa. Muistetaan subprime-kriisi Yhdysvalloissa v.2007 - 2009. Pankeilla oli matalakorkoista rahaa, jota tarjottiin kärjistäen sanottuna "kaikille halukkaille".


Lopputulemana todettakoon, että kriisin alkua on mahdoton ennustaa. Ainut varma asia on, että se alkaa joku kaunis odottamaton päivä. Kuinka pian? Se jää nähtäväksi. Toisaalta pitää muistaa, että tulevasta pörssiromahduksesta on puhuttu joka vuosi kuluneen vuosikymmenen aikana. Todennäköistä onkin että tämä vuosi on vain uusi sivu spekulaatioiden kirjassa.

Merkit ovat joka tapauksessa hälyttävät ja itse olenkin pyrkinyt kasvattamaan käteispainoa osakkeiden ja rahastojen lomassa. Jos ja kun romahdus tulee, on tärkeää olla paljon käteistä salkussa. Näin on toiminut myös Warren Buffetin sijoitusyhtiö Berkshire Hathaway, joka on nostanut käteiskassaansa jo 99,7 miljardiin euroon vuoden 2010 30,6 miljardista.

4 kommenttia:

  1. Minulla on suunnitelmissa vähentää hiukan lainoitusastetta. Katsotaan miten tuo tulee menemään :D

    VastaaPoista
  2. Gurut ovat jakautuneet kahteen leiriin: osa ennustaa romahdusta, osa nousun jatkumista. Ketä tässä pitäisi uskoa? :D

    VastaaPoista