keskiviikko 11. lokakuuta 2017

Pienistä menoista suurimmat säästöt


Nykyään ihmiset kuluttavat erilaisia suoratoistopalveluita kasvavissa määrin niin elokuvien ja tv-sarjojen kuin musiikinkin parissa. Spotify, Netflix, Viaplay.. Näihin uppoaa herkästi pieni omaisuus mikäli ei pysähdy välillä miettimään mitä oikeasti tarvitsee. Saattaa tuntua pieneltä maksaa esimerkiksi 10 euroa kuukaudessa Netflixistä ja Spotifystä, mutta pitkässä juoksussa tulet kuluttaneeksi  suuren summan rahaa pelkästään musiikin ja elokuvien takia. Niin, ja tämähän on kaikki pois sijoittamisesta. Tehdään testi kuinka paljon rikkaampi olisit 10 vuoden päästä mikäli sijoittaisit suoratoistopalveluihin menevät varat!


Lähes kaikilla ihmisillä on käytössään suoratoistopalvelu joko sarjojen/elokuvien katselemiseen tai musiikin kuuntelemiseen. Monissa tapauksissa käytössä ovat molemmat palvelut. Tästä kasaantuu yhdessä nopeasti noin 20 euron kuukausimaksu. Kuinka paljon varakkaampi olisit jos seuraavat 10 vuotta olisitkin ilman suoratoistopalveluita ja sijoittaisit sen sijaan tuon 20 euroa rahastoihin joka kuukausi?

20 euron kuukausimaksu oletuksella maksat musiikista ja elokuvista 240e vuodessa. Kymmenessä vuodessa hinta olisi 2400e. Pelkästään jo tämä kuulostaa hurjalta hinnalta Cheekin kuuntelemiseen ja Vin Dieselin elokuvien katselemiseen. 

Entäs jos sijoittaisit nämä säästyneet rahat noin 8% tuotto-odotuksella? Tulos muuttuu entistä mykistävämmäksi. Vuosikymmenen aikana sijoitetut ”Netflix ja Spotify” -rahat olisivat kasvaneet korkoa korolle efektin ansiosta jopa 3 519,95 euroon!
Tuo kyseinen summa olisi käytännössä täysin ylimääräistä tuloa koska, ainakaan allekirjoittanut ei edes huomaa suoratoistopalveluiden maksun lähtemistä tililtä. Etenkään silloin jos samalle päivälle sattuu osumaan tilipäivä.

 Itse rupesin asiaa pohtimaan suuremmin vasta muutama kuukausi sitten ja päätin jättää Spotify Premiumin pois. Palvelu oli sen verran vähällä käytöllä, että tuntui hullulta maksaa 240 euroa vuodessa välttyäkseen mainoksilta. Niin, ja onhan nyt sekin raha sijoitettavana rahastoihin!

Säästää kannnattaa nykyisessä kulutusyhteiskunnassa aina kuin mahdollista. Yleensä juuri pienistä menoista, kuten Netflix/Spotify -maksut, löytyy ne suurimmat rahareiät. Pienet menot kun tapaavat olla kaikista salakavalimpia - ne kun jäävät herkästi vähälle huomiolle. 

Tästä syystä haluaisinkin haastaa kaikki lukijani pohtimaan omia kulujaan. Hetken miettimisen jälkeen hyviä säästökohteita löytyy varmasti. Myös rahaa lainatessa kannattaa keskittyä mahdollisimman alhaisiin kuluihin, sillä vertailemalla on mahdollista säästää jopa satoja euroja pienellä vaivalla. Muun muassa www.talouteen.com:n kulutusluottovertailusta löytyy edullisimmat lainan tarjoajat, jotka näyttävät tarjoavan lähes saman koron kulutusluottoja kuin meidän kotimaiset pankitkin. Sivulta löytyy myös kattava opas säästövinkeistä, mikäli tarvitset apua hahmottamaan omia mahdollisia säästökohteita!


Ja vielä lopuksi pieni nyrkkisääntö: vertaile, kilpailuta (sähkösopimukset, lainat, puhelinliittymät ja jopa suoratoistopalvelut) ja säästä aina niissä arjen pienissä asioissa, sillä näin rahaa säästyy vuositasolla ihan silmiinpistävä määrä. Ja entäpä sitten, kun mietitään asiaa 10 vuoden tähtäimellä? Säästöt voivat olla jopa tuhansia euroja, kuten edellä olevassa tilanteessa havaittiin. Vaivaa säästämiseen ei kuitenkaan joudu näkemään kuin korkeintaan muutamia minuutteja, mutta silti valitettavan harva suomalainen hoksaa tämän. Ole sinä kuitenkin viisaampi ja vertaile jokainen tuote keskenään. Mihinkään liiallisuuksiin tässä ei suinkaan ole pakko mennä, vaan ”kultainen keskitie” on paras reitti.

6 kommenttia:

  1. Fiksuja ajatuksia. Kilpailuttaminen kannattaa aina, mutta on toki hyvä muistaa, että elämästä pitää nauttia ja jos pitää siitä, että on Netflix ja saat milloin tahansa How I met your motherin päälle tai soimaan omat kappaleet ilman ylimääräisiä mainoksia ja vaihdella mitä tahansa kappaleita on se sen arvoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokainen määrittää omat tarpeensa. Mikäli kokee saavansa rahoilleensa vastinetta Netflix ja Spotify tilauksista niin siinä tapauksessa tilaus on järkevää.

      Tarkoituksenani oli herättää ihmiset pohtimaan kannattaako maksaa kyseisistä palveluista jos maksun suuruus (240e vuodessa) ei kohtaa käyttömäärän kanssa. Toki monilla ihmisillä on Spotifylle tai Netflixille huomattavasti käyttöä jolloin tilaaminen on perusteltua.

      Toki elämästä pitää myös nauttia, eikä aina miettiä säästämisen kannalta. Itsekin Netflixiä jo pari vuotta käyttäneenä en enää pystyisi vaihtamaan pois, vaikka käyttö nykyään onkin vähäistä. Kerran kun lankeaa tilaamaan niin ulospääsy on yhtä vaikeaa kuin tupakoinnin lopettaminen :D

      Kiitos kommentista!

      Poista
  2. Meillä kaveriporukassa käytössä yhteinen netflix ja spotify. Netflixiä voi katsoa useampi samaan aikaan, joten ei ongelmaa. Spotifyyn hankittiin perhespotify, onnistui niin, että vaihdettiin spotifyn asetuksista kaikille sama postinumero. Kyllähän noihin yhä vähän rahaa menee, mutta tosi vähän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai, tuo perhespotify toimii nuinkin? Tuohan kuulostaa tosi järkevältä.

      Poista
  3. Itselläkin löytyy Netflix (Ultra HD 4 ruutua, 12 €) ja Spotify family (15€). Maksan kuitenkin molempia "hyväntekeväisyytenä" siskoilleni. Itsellä ei juurikaan ole aikaa käyttää kumpaakaan, maksimissaan pari tuntia viikossa. Näihin menee tietysti 324 € vuodessa. Laitan kyllä "hyväntekeväisyytenä" myös kummitytöilleni yhteensä 45 € kuukaudessa indeksirahastoihin. Yhteensä vuodessa menee siis 864 €, joka on suoraan pois sijoituksista. 10 vuodessa puhutaan n. 14400 € "menetyksestä" omasta salkusta. Näiden lopettamista en ole ajatellut ja pidän niitä pakollisina menoina. :)

    Mutta olet kuitenkin oikeassa, jos spotify ja netflix olisivat käytössä vain itsellä, niin olisin niistä todennäköisesti jo luopunut tai ostanut yhdessä kaverin kanssa!

    VastaaPoista
  4. "Hyväntekeväisyys" onkin asia erikseen, eikä silloin kannatakkaan menetettyjä rahoja edes miettiä :)

    VastaaPoista