perjantai 13. tammikuuta 2017

Vedonlyönti - Uhkapeliä vai Sijoittamista?


Lähde















Vedonlyönti jakaa ihmisten mielipiteitä laajasti. Osa pitää vedonlyöntiä uhkapelinä, toiset harrastuksena ja kolmannet sijoitusmuotona. Voisiko vedonlyöntiä käyttää apuna sijoitusten suojaamiseen? Monet eivät tätä tule edes ajatelleeksi, mutta kyllä, se on mahdollista. Miten vedonlyöntiin pitäisi siis suhtautua?

Useat kuvittelevat vedonlyönnin miinus summa peliksi jossa  pelaaja aina häviää rahansa
vedonlyöntitoimistolle. Totuushan ei ole aivan tämä. Rayn kolikkoautomaatteja pelatessasi häviät aina. Se on fakta, sillä automaatit palauttavat keskimäärin 90% pelaamistasi rahoistasi voittona. Vaikka loisit kuinka hyvän taktiikan kolikkopeliin, et tule tekemään pelistä odotusarvolta positiivista. Se ei vain ole mahdollista.

Vedonlyönnissä sen sijaan voitollinen pelaaminen on mahdollista. Vedonlyöntitoimistolla on töissä ihmisiä, jotka laskevat tapahtumille todennäköisyyksiä. Otetaan esimerkiksi HIFK:in ja Kärppien välinen jääkiekko ottelu. Vedonlyöntitoimisto arvio tietojensa varassa, että HIFK voittaa ottelun 40% todennäköisyydellä, kun taas Kärpät voittaa ottelun 60% todennäköisyydellä. Kertoimet ovat todennäköisyyksien vastalukuja, joten tämän ottelun kertoimet olisivat HIFK 2,5 ja KÄRPÄT 1,66. Tämä siis tarkoittaa kuinka moninkertaisesti saat rahasi takaisin voittaessasi.

Miten siis tehdä rahaa vedonlyönnissä? Vastaus on helppo, mutta toteutus äärimmäisen vaikeaa ja aikaa vievää. Todennäköisyyksiä laskettaessa ei koskaan päästä absoluuttisen oikeisiin arvoihin. Tämän takia on hyvin mahdollista että vedonlyöntitoimiston työntekijä on arvioinut ottelun todennäköisyydet väärin. Jos haluat olla voittava pelaaja pitkässä juoksussa, sinun täytyy osata arvioida nämä todennäköisyydet paremmin kuin vedonlyöntitoimisto. Tällöin pelaat aina löytämiäsi "ylikertoimia". Esimerkiksi jos aikaisemmasta ottelusta HIFK-Kärpät olisit arvioinut todennäköisyydet 50-50, sinun kannattaisi pelata HIFK:in puolesta, sillä vedonlyöntitoimisto antaa sille liian suuren kertoimen.

Pääpointti pitkässä juoksussa voittavassa vedonlyönnissä on se, että pelaa aina vain ylikertoimia eikä koskaan omia suosikkeja. Tällä tavoin pitkässä juoksussa sinun pitäisi jäädä voitolle. Huomaa sana "pitäisi". Tämä siis edellyttää, että olet arvioinut joukkueiden voimasuhteet vedonlyöntitoimistoa paremmin.

Luin joku aika sitten mielenkiinnosta ammattilais vedonlyöjä Jorma Vuoksenmaan kirjan. Kirjan ja haastatteluiden perusteella Jorma on erittäin analyyttinen kaveri. Hän laskee joukkueiden voimasuhteita erittäin tarkasti ja perustaa arvionsa lähes täysin matemaattisien laskutoimituksiensa varaan. Jorma itse kutsui kirjassa vedonlyöntiä "sijoittamisena eri lopputuloksiin" uhkapelin sijaan. Mikäli aihe kiinnostaa, on hänellä useita YouTube videoita koskien vedonlyöntiin.

Nyt hieman karkasin taas otsikon aiheesta. Noh, sitä se sattuu kun mielenkiintoinen aihe tulee kohdalle. Tarkoituksenani oli siis pohtia vedonlyönnin käyttämistä sijoituksien suojaamiseen. Perjaatteessahan tämä on täysin mahdollista. Esimerkiksi USA:n presidentinvaalien tai Brexitin aikaan olisi voinut suojata sijoituksiaan lyömällä vetoa epäsuotuisan tapahtuman puolesta. Mikäli siis uskoit sijoituksiesi kärsivän Trumpin voittaessa vaalit, olisit voinut lyödä vetoa Trumpin voiton puolesta sopivalla summalla osakeposition keventämisen sijaan. Kun Trump voitti, osakkeidesi arvo olisi tippunut, mutta olisit vedonlyönnistä saanut voittosumman kattamaan osakesalkun arvon laskun. En tosin tiedä toimisiko oikeasti, mutta ajatuksen tasolla ainakin kuulostaisi toimivalta. Tosin tämäkin edellyttää sen, että olet riittävän varma siitä, että - tässä tapauksessa - Trumpin voitto heikentäisi salkkusi arvoa.

Aikaisempi kirjoitukseni
-> Ostopäivitys - Martela Oyj

Mikä on sinun mielipiteesi vedonlyöntiin?

3 kommenttia:

  1. Kesällä viikko ennen brexittiä tarjosi unibet 7.0 -kerrointa brexitin toteutumiselle. Olin hiiren klikkauksen päässä "sijoittaa" 500e brexitin toteutumisen puolesta ja näin suojata osakesalkkua. Jätin vedon lyömättä kun ajattelin etten halua sekoittaa sijoittamista ja vedonlyöntiä keskenään...Kyllä jälkikäteen harmitti tuo pähkäily...

    VastaaPoista
  2. Uhkapeliä, odotusarvo on aina negatiivinen, house always wins. Osakkeissa keskimäärin 6,6% vuosituotto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta onko odotusarvo negatiivinen jos lasket todennäköisyydet vedonlyöntitoimistoa paremmmin? Jos odotusarvo olisi AINA negatiivinen, niin eihän Jorma Vuoksenmaankaan olisi pitänyt rikastua vedonlyönnillä;)?

      Poista